Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Kerouac, Jack - Na cestě

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Na ceste

Jack Kerouac (1922-1969) je nejvýznamnejším prozaikem a nejpopulárnejším prestavitelem americké beat generation. Narodil se ve meste Lowell ve státe Massachusetts ve francouzsko-kanadské rodine.
Krátce studoval na Columbijské univerzite a poté se roku 1942 dobrovolne prihlásil do válecného námornictva.
Celé Kerouacovo zivotní dílo lze rozdelit na cyklus „románu ze silnice” zachycující jeho toulky po Americe i Evrope a „Lowellský cyklus” odehrávající se ve svete jeho rodného mesta.
Mezi jeho nejznámejší díla patrí Dharmoví tuláci (1958), Podzemníci (1959), Vize Codyho (1960), Tristessa (1960), Osamelý poutník (1960), Doktor Sax (1959) , Mag (1972) a nejslavnejší román Na ceste z roku 1957.

Román Na ceste je povazován za generacní výpoved beatnického hnutí v USA, které po svém reagovalo na situaci v zemi ve 40. a 50. letech a dalo se cestou protestu útekem od civilizacních vymozeností a konzumu k nevázanému zpusobu zivota a návratem k prírode. Román vypovídá o touze cloveka po lepším zivote, štestí a svobode. Sám Kerouac zde vystupuje pod jménem Sal Paradis a celý príbeh prozívá se svým prítelem Deanem Moriartym.
Na zacátku knihy prichází Dean za Salem s prosbou, aby ho ucil psát a proto spolu vyrazí na dlouhou cestu autem krízem krázem po Americe. Spisovatel Sal je jemnejší a mírnejší nez rozporuplný a zivotní energií nabytý Dean a casto je zranován Deanovým egoismem a bezohledností a zustává spíše v pozadí, ale je zrejmé, ze k Deanovi vzhlízí s neskrývaným obdivem.
Celý dej této knihy je v neustálém pohybu. Román nemá zápletku, je to neustálé popisování krajiny, prírody a míst, kde se Sal a Dean ocitají na své ceste. Sal prozívá lásku k mexické dívce Tereze a velké prátelství, ale ke konci se vztahy obou hlavních postav vyhrocují a Sal neustále sklicován Deanovou bezohledností opouští prátele i svou dívku Terezu. V románu se setkáváme s mnoha postavami z beatnické komunity, s tuláky i ruznými náhodnými postavami, je zde hlavne popsán zivot beatniku plný drog, umení, poezie a hlavne radosti ze zivota a jeho plného prozívání, hledání ztracené nevinnosti a nových zivotních hodnot.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT